STADGAR
för föreningen Jazz i Landskrona med hemort i Landskrona,
Stadgeförslag antaget vid interimsmötet 20240320.
§1 Namn
Föreningens namn är Jazz i Landskrona
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
§2 Ändamål och verksamhet
Föreningen Jazz i Landskrona är en ideell förening, religiöst och partipolitiskt obunden och har som ändamål att verka för ett brett utbud av jazzmusik i Landskrona med omnejd.
§3 Beslutande organ
Föreningens beslutande organ är årsmötet och föreningsstyrelsen.
§4 Medlemskap
Var och en med intresse för jazzmusik äger vinna medlemskap i föreningen under förutsättning att stadgad årsavgift erläggs.
§5 Firmateckning
Föreningens firma tecknas av styrelsen, och om styrelsen så beslutar, av två styrelseledamöter gemensamt i förening.
§6 Verksamhets- och räkenskapsår
Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår är kalenderår.
§7 Stadgeändring
För ändring av dessa stadgar krävs beslut på två på varandra följande möten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster. Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.
§8 Upplösning av föreningen
För upplösning av föreningen Jazz i Landskrona krävs beslut på två på varandra följande möten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster. I beslut om upplösning av föreningen skall föreningens tillgångar doneras till lämpligt ändamål enligt föreningsmötets beslut och föreningens handlingar skall arkiveras på lämpligt sätt
MEDLEMMAR
§9 Medlemskap
Förening är öppen för alla fysiska personer med intresse för föreningens verksamhet. Medlem skall följa föreningens stadgar och föreskrifter. När fastställd medlemsavgiften är erlagd är personen medlem och förs in i medlemsförteckningen. Styrelsen har rätt att utse person till hedersmedlem.
§10 Utträde
Medlem som vill utträda ur föreningen, skall skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Medlem som inte under första kvartalet betalt medlemsavgiften anses begärt utträde ur föreningen. Medlemskapet upphör i sådant fall genom att personen avförs från medlemsförteckningen.
§11 Medlems rättigheter och skyldigheter
Medlem
- skall följa föreningens stadgar samt beslut som fattats av föreningsorgan och verka för föreningens sammanhållning och utveckling.
- skall betala medlemsavgift samt eventuellt övriga avgifter som beslutats av föreningen.
- har rätt att delta i sammankomster som anordnas för medlemmarna av föreningen.
- har rätt till information om föreningens angelägenheter.
§12 Uteslutning
Medlem får uteslutas ur föreningen om denne försummat att betala av föreningen beslutad medlemsavgift, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller på annat sätt skadat föreningens intressen och verksamhet. Styrelsen fattar beslut om uteslutning. Beslutet skall vara enhälligt.
ÅRSMÖTE, EXTRA ÅRSMÖTE och MEDLEMSMÖTE
§13 Tidpunkt, kallelse
Årsmötet, som är föreningens högsta beslutande organ, hålls före utgången av maj månad på tid och plats som styrelsen bestämmer.
Kallelse till årsmötet skall av styrelsen senast två veckor före mötet tillställas medlemmarna via att den publiceras på föreningens hemsida, eller via mail.
Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning av föreningen med annan förening eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar skall det anges i kallelsen.
Verksamhets- och förvaltningsberättelser, revisorernas berättelser, verksamhetsplan med budget samt styrelsens förslag och inkomna motioner med styrelsens yttrande skall finnas tillgängliga för medlemmarna i samband med kallelsen till årsmötet. I kallelsen anges var dessa handlingar finns tillgängliga.
§14 Förslag till motioner att behandlas av årsmöte
Såväl medlem som styrelsen får avge förslag att behandlas av årsmöte. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet. Styrelsen skall till årsmötet avge skriftligt yttrande över förslaget.
§15 Rösträtt
Medlem som har betalt medlemsavgiften i rätt tid och som deltar vid mötestillfället har rösträtt. Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud.
§16 Beslutsförhet
Årsmötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.
§17 Beslut och omröstning
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs efter omröstning (votering).
Med undantag för de i §7 och §8 nämnda fallen avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet. Omröstning sker öppet. Om röstberättigad medlem begär det skall dock val ske slutet. Vid omröstning som inte avser personval gäller vid lika röstetal det förslag som biträds av ordföranden vid mötet.
§18 Valbarhet
Valbar till styrelsen och valberedningen är röstberättigad medlem av föreningen.
§19 Ärenden vid årsmötet
Vid årsmötet skall följande behandlas och protokollföras:
1. Fastställande av röstlängd för mötet (vem som har rösträtt).
2. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
3. Val av protokolljusterare och rösträknare.
4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
5. Fastställande av dagordning.
6. a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.
b) årsredovisningen för det senaste räkenskapsåret (balans- och resultaträkning samt förvaltningsberättelse)..
7. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhets- /räkenskapsåret.
8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.
9. Verksamhetsplan
10. Fastställande av medlemsavgifter.
11. Val av ny styrelse.
a) fastställande av antalet styrelseledamöter.
b) föreningens ordförande för en tid av 1 år.
c) halva antalet övriga ledamöter i styrelsen för en tid av 2 år.
d) tre suppleanter i styrelsen med för dem fastställd turordning för en tid av 1 år.
e) en revisor jämte en suppleant för en tid av ett år. I detta val får inte styrelsens ledamöter delta.
f) Minst en ledamot i valberedningen för en tid av ett år. Om fler ledamöter väljes skall en ledamot utses till sammankallande.
12. Behandling av styrelsens förslag (propositioner) och i rätt tid inkomna förslag från medlemmarna (motioner). Beslut i fråga av större ekonomisk eller annan avgörande betydelse för föreningen eller medlemmarna får inte fattas om den inte varit med i kallelsen till mötet. Inget utöver det som finns i kallelsen får tas upp och beslutas på årsmötet.
§20 Extra årsmöte
Styrelsen kan kalla medlemmarna till extra årsmöte.
Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte när en revisor eller 10% av föreningens röstberättigade medlemmar begär det. Sådan framställning skall göras skriftligen och innehålla skälen för begäran.
När styrelsen mottagit begäran om extra föreningsstämma skall den inom tre veckor utlysa sådant möte att hållas. Kallelse med förslag till föredragningslista för extra föreningsstämma skall tillställas medlemmarna senast fjorton dagar före mötet på det sätt styrelsen bestämt.
Vid extra föreningsstämma får endast det som föranlett mötet upptas till behandling. Om rösträtt på extra föreningsstämma och om beslutsmässighet vid sådant möte gäller vad som sägs i §14 , §15 och §16 .
§21 Medlemsmöte
Kallelse sker på det sätt styrelsen bestämt och publiceras minst fjorton dagar innan mötet.
VALBEREDNING
§22 Sammansättning, åligganden
Valberedningen består av minst en ledamot vald av årsmötet. Om fler ledamöter väljes skall en ledamot utses till sammankallande.
Valberedningen sammanträder när ordföranden eller minst två ledamöter så bestämmer.
Valberedningen skall senast fyra veckor före årsmötet tillfråga dem vilkas mandattid utgår vid mötets slut, om de vill kandidera för nästa mandattid. Valberedningen skall sträva efter att presentera könsbalanserade nomineringar. Valberedningen skall minst två veckor före årsmötet lämna sitt förslag så att det finns tillgängligt på föreningens medlemshemsida.
REVISOR
§23 Revision
Revisorn har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Revisorerna ska vara oberoende av dem de har att granska.
Revisorn skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhets- och räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast tre veckor före årsmötet.
STYRELSE
§24 Sammansättning
Styrelsen består av minst fyra valda ledamöter enligt §18, p.11.
Styrelsen utser inom sig ordförande, sekreterare, kassör och övriga befattningshavare som behövs. Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe enligt samma ordning för tiden t.o.m. kommande årsmöte.
Årligen avgår en tredjedel av styrelsens ledamöter. Första gången bestäms genom lottdragning turen att avgå.
Styrelsen får utse person till adjungerad ledamot. Sådan ledamot har inte rösträtt, men kan efter beslut av styrelsen ges yttrande- och förslagsrätt.
§25 Styrelsens åligganden
När årsmöte inte är samlat är styrelsen föreningens beslutande organ och ansvarar för föreningens angelägenheter. Styrelsen skall – inom ramen för dessa stadgar – svara för föreningens verksamhet enligt fastställda planer samt tillvarata medlemmarnas intressen.
Det åligger styrelsen särskilt att
- tillse att för föreningen gällande lagar och bindande regler iakttas
- verkställa av årsmötet fattade beslut
- planera och organisera arbetet inom föreningen
- ansvara för och förvalta föreningens medel
- tillställa revisorerna räkenskaper mm enligt §23
- förbereda årsmöte och medlemsmöte
§26 Kallelse, beslutsmässighet och omröstning
Styrelsen sammanträder minst fyra gånger per år efter kallelse av ordföranden, eller då minst halva antalet ledamöter har begärt det. Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter kallats och då minst tre ordinarie ledamöter är närvarande.
För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens samtliga ledamöter är ense om beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. I brådskande fall får ordföranden besluta att ärende skall avgöras genom skriftlig omröstning eller vid telefonsammanträde. Vid sammanträde skall protokoll föras. Protokoll skall justeras av mötesordföranden och av särskilt utsedda protokolljusterare. Avvikande mening skall antecknas till protokollet.
§27 Arbetsgrupper och utskottsarbete
Vid behov utser styrelsen utskott och tillförordnar ansvariga för arbetsgrupper för genomförandet av föreningens verksamhet. Arbete i utskott och arbetsgrupper skall vara oavlönat.